Aansprakelijkheid

Als een ongeval veroorzaakt wordt door jou ben je aansprakelijk. Iedereen kan een situatie overkomen waarbij er een ongeluk veroorzaakt wordt. Als een ander of iets door jouw acties schade lijden, ben je aansprakelijk.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Aller eerst: de WA Verzekering is niet hetzelfde als een aansprakelijkheidsverzekering. De WA en aansprakelijkheidsverzekering worden vaak door elkaar gehaald. De aansprakelijkheidsverzekering is in tegenstelling tot de WA verzekering NIET verplicht. Een ander verschil is dat de WA verzekering alleen schades dekt die u met de auto heeft aangericht en de aansprakelijkheidsverzekering vergoedt alle schades die u zelf heeft aangericht.

Bijvoorbeeld: Je bent bij de buurvrouw thuis en stoot per ongeluk een grote antieke vaas om. De buurman kan je hiervoor aansprakelijk stellen. Jij kan dan de aansprakelijkheidsverzekering inschakelen om je te helpen bij het vergoeden van de kosten.

Wanneer er gesproken wordt van de aansprakelijkheidsverzekering wordt vaak het AVP bedoeld. Dit staat voor Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren. Er is ook een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Dit wordt afgekort als de AVB. Dit is een zakelijke verzekering voor ondernemers. Deze verzekering helpt het bedrijf tegen financiële aansprakelijkheden. Dit kan materiële en letsel schade zijn.

Dekking

Over het algemeen worden schades die per ongeluk veroorzaakt zijn door jouw aan de spullen van een ander gedekt. Ook schades die jij per ongeluk aan een persoon aanricht (letsel schade) wordt vergoedt vanuit de aansprakelijkheidsverzekering.

Als jouw huisdier schade aanricht bij de spullen van een ander worden deze schades ook gedekt.

Wat dekt het niet?

Als je de schade met opzet aanricht worden de kosten van de schade niet vergoed vanuit de verzekering. Ook als de schade wordt veroorzaakt door een motorvoertuig of een illegaal wapen worden niet vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering. Voor schades die je aanricht met een motorvoertuig kan je terecht bij de WA verzekering. Deze verzekering vergoedt de schades die je aanricht met de auto.

Wat kost het?

Met een paar euro’s per maan kun u veel extra kosten besparen. Als u aansprakelijk wordt gesteld voor schades kan dit u veel geld kosten. De prijs van de aansprakelijkheidsverzekering hangt sterk af van uw voorkeuren, zoals de hoogte van de eigen risico.

Verplicht?

Er werd al eerder gezegd dat de aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is. Desondanks is het zeer verstandig om deze verzekering af te sluiten. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Vergelijken

Ben jij opzoek naar een aansprakelijkheidsverzekering? Dan is het verstandig om de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Hieruit kan je concluderen welke verzekering het best bij jou en jouw situatie past. Kijk op https://aansprakelijkheidsverzekeringvergelijken.nl/.

Tip: let bij het vergelijken niet alleen op de prijs. Bij het vergelijken van de verzekeringen is het van belang dat je voorwaarden van de verzekering goed bekijkt. Hierin staan meestal de belangrijkste factoren van de verzekering.