Schade bij een auto-ongeluk

Als je een auto-ongeluk hebt gehad kan jouw auto veel schade hebben opgelopen. Wellicht heb je met jouw auto ook schade bij een andere auto aangericht. In deze situatie hoop je natuurlijk dat jouw verzekering je helpt bij deze kosten die je hiervoor moet maken. Een auto repareren kan veel geld kosten, dus wees goed verzekerd voordat je de weg op gaat. U kunt voor persoonlijk advies altijd terecht bij goed verzekerd Friesland.

Wat is een WA verzekering?

Een WA Verzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Hiermee wordt jij beschermd voor de risico’s en dekt de kosten die je moet maken als je schade hebt aangericht met jouw voertuig. De WA verzekering is de basisverzekering voor jouw auto waarbij alleen de kosten van de tegenpartij vergoedt wordt. De schades aan jouw eigen auto worden dan niet vergoed. Deze vorm van verzekeren is aanbevolen voor auto’s die ouder dan 10 jaar zijn. Ook wanneer je schade aan een huis, persoon of iets anders rijdt helpt de verzekering jouw met deze kosten.

Voor wie?

Deze verzekeringsvorm, de WA verzekering, is verplicht voor iedereen die eigenaar is over een voertuig. De verzekering is dus niet verplicht tenzij je over een motorvoertuig beschikt.

WA +

Deze vorm van verzekeren is uitgebreider dan de WA verzekering. Het biedt niet alleen dekkingen van schades van de tegenpartij, maar ook de schades van jouw eigen auto worden gedekt met de verzekering. Het dekt ook kosten zoals diefstal, ruitschade etc. Deze verzekeringsvorm wordt aangeraden voor auto’s die tussen de 5 en 10 jaar oud zijn.

Als je een nieuwe auto hebt (minder dan 5 jaar) is deze vorm verzekering voor jouw aangeraden. De All risk verzekering is de meest uitgebreide verzekering voor jouw auto. Het dekt schade die door jezelf zijn aangericht: bijvoorbeeld het rijden tegen een paal. Ook schades van de tegenpartij en schade door brand, diefstal etc. worden gedekt met deze verzekering.

Afsluiten van een verzekering

Als je een autoverzekering wilt afsluiten moet je goed kijken naar de verschillende verzekeraars. Er kunnen veel verschillen zijn tussen de verzekeringen. Maak de juiste keuzes door een online test te maken. Maar je kan ook zelf de voorwaarden bekijken. Ook kan je kijken welke verzekering het best bij jouw leeftijd past. Veel verzekeraars hanteren een leeftijds beleid. Er wordt dan gekeken naar de leeftijd en rijervaring van de eigenaar. Jongeren zullen namelijk vaker schade rijden doordat zij nog weinig rijervaring hebben. Door de juiste verzekering te kiezen kan je veel geld besparen.

No-claim korting

Als je jaren lang zonder schades rijdt wil je natuurlijk beloond worden. Veel verzekeraars hanteren daarom de no-claim korting. Met de no-claim korting krijg je korting gebaseerd op de aantal jaren dat je geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Dit noemen we de schadevrije jaren. De kortingen kunnen tot wel 80% lopen.
Veel auto-eigenaren kiezen ervoor om bij een ongeluk de schades niet te claimen om de korting te behouden.