Politieontheffing

Op deze pagina bespreken we het rijden van de politie zonder gebruikmaking van optische en geluidssignalen. Je hebt het vast ook wel eens meegemaakt. Een politieauto die rijd zonder zwaailicht en sirene, en die zich niet houdt aan de verkeersregels. Zoals het door rood rijden, over de busstrook rijden, zelfs tegen het verkeer in rijden. Mogen ze dat wel? Of doen ze maar lekker waar ze zin in hebben?

Ja, de politie mag dat zeker! De politie heeft van de minister ontheffing gekregen om zonder zwaailichten en sirene een groot aantal verkeersregels te overtreden, als dat noodzakelijk is om een gestelde doel te bereiken. Als het anders kan, liever niet. Maar soms kan het niet anders.

Enkele voorbeelden: Om een bestuurder die door rood rijd, op tijd te kunnen aanhouden, zal de politie ook door rood moeten rijden. Met spoed op weg naar een bankoverval! Met het geluid van de sirenes zouden de overvallers al gevlucht zijn, als de politie arriveert. Als de politie ingrijpt bij een huiselijke ruzie, kun je moeilijk verwachten dat ze rustig eerst een parkeerplaats zoekt 100 meter verderop.

Toon ook voor deze situaties begrip!

Mocht je meer hierover willen lezen, zoals hoe het wettelijk geregeld is, verwijzen we je graag naar de volgende website: http://www.vrijstelling.cjb.net/