Ziekenauto

Jan - 24
2018

Ziekenauto

DEN HAAG – Een huisarts op weg naar een spoedgeval zal voortaan herkenbaar zijn aan een gele auto met de aanduiding ambulance erop. De chauffeur moet een speciale rij- en medische opleiding hebben gevolgd.
De wettelijke regels zijn opgesteld om te komen tot een efficiƫntere en meer uniforme inzet van spoedhulp, bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren.

Veel doktersdiensten hebben de laatste jaren een auto met chauffeur voorzien van medische apparatuur aangeschaft. Dat is ook het geval in Arnhem en omgeving, waar het bedrijf Medi-Expresse buiten kantooruren zorgt voor het vervoer van huisartsen.

Medi-Expresse verzorgt ook het huisartsenvervoer in de Achterhoek vanuit het Slingeland-ziekenhuis in Doetinchem. In totaal is het bedrijf op vijftien locaties in Nederland actief.

Medi-Expresse gebruikt op dit moment rode auto’s met witte belettering. Elders worden andere kleuren gebruikt. Daarom heeft het ministerie de uniforme regels opgesteld.

Volgens die regels zal de artsenauto ook niet in alle gevallen een zwaailicht mogen voeren. Als er een infarct wordt vermoed of als de patiƫnt bewusteloos is, mag dat wel.